mandag, november 20, 2006

Statuttar


No er søndagen til ende, og det tyder byrjinga på nok ei veke. For å oppsummera veka som er gått i Tilsammans, trur eg det kan gjerast i eit ord: Statuttar!

Dette ordet er for oss ikkje lenger det same. Det byrja med at Bente sat på skulen sin og fann ut at ho skulle laga nokre retningslinjer for heimen vår. Ho kom då gledestrålande heim med eit flott ark ho kalla statuttar for Gardeveien. Dette skrivet endte med ein stor diskusjon rundt kjøkenbordet. Diskusjonen enda så i at alle gjekk kvar til sitt, og skreiv sine eigne statuttar for Tilsammans.

Når me no har samla desse statuttane, ser me at me har lang veg å gå. Dei fleste av desse statuttane går litt på tvers av einannan. Dei omhandlar alt frå lengden på lufttørking av oppvask, til felles leggetider og ikkje minst eit overordna verdisyn av det annet kjønn.

Me går no inn i ei ny veke med knallharde forhandlingar om kva slags syn som skal vera gjeldande i Gardeveien, og vonar at denne prosessen vil verta styrkande meir enn nedbrytande for fellesskapet vårt.

Med Helsing Ingrid

3 kommentarer:

Anonym sa...

Om dannelse av statutter i Gardevegen:

"...Og ikkje minst eit overordna verdisyn av det annet kjønn."

1. Jeg ser at temaet taes opp til debatt i nær framtid, og ser selvfølgelig fram til å ta en kikk på resultatet, etter en forhåpentligvis fruktbar debatt på kammerset. Av ren nysgjerrighet spør jeg: Er det overhodet mulig å enes om én felles verdi med en blanding av jenter som tilsynelatende har ulikt ståsted, rent kjønnsteoretisk? I Gardevegen er det høyt under taket. Men er det høyt under taket hva de egentlig mener?

2. Hvilke følger får det for "det annet kjønn" at det produseres et felles verdisyn? Hva vil skje hvis det blir detaljstyring i statuttene? Hvor kommer vi inn i debatten, og da tenker jeg ikke på som et begrep og en tolkning på et papir, men som en stemme for de stemmeløse. Vi kunne sågar trenge, for å demme opp og gjøre verdiskapningen likeverdig, statutter for de besøkende av det annet kjønn. Innspill? Dere andre ute der?

Hilsen representant fra det andre kjønnet

Tilsammans sa...

1. Nei, du har rett i at det ikkje e spesielt høgt under taket her. Me e jo stort sett fra bibelbeltet alle samen, så ingen tør sei ka de meine. Alle går rundt grøten, og late som alt e greit. Så eg tippe me kanskje komme te å enda opp på det bibelske syn på det annet kjønn. Då e me i alle fall sikre på at me ikkje gjer någe gale.

2. dåkke menn, som av og til stikker innom, skal selvfølgelig få et skriv om ka regler som skal gjelde for dåkk spesifikt. Så det ska ver lett for dåkke å forholda dåkke te ka som e høveleg framferd i gardeveien.

Marte sa...

Hei alle som ønsker at taket skal være høyere. Forstår at det kan bli diskusjoner når man er fire jenter med forskjellig sivil status under samme tak. Men dere kjenner jo hverandre godt, og jeg kan ikke forstå at noen kan nekte en annen i palasset å ha overnatting hvis vedkommende ønsker det. Selv om man bor sammen, så må man da ha litt rett til å ta egne valg. Hos oss i Pontoppidansgate er reglen enkel og klar; "Det er lov å ha overnatting av det motsatte kjønn hvis man ikke utøver sex." Utover denne regelen er agjørelsene om man vil ha selskap i senga eller om sofaen må benyttes helt opp til en selv. Den funker bra hos oss, og skal ikke se bort ifra at den kan fungere for andre og. Skulle det forøvrig bli uutholdbare situasjoner hos dere, har vi forøvrig et ledig rom fra august av hvis noen skulle ha lyst til å flytte inn i det liberale Sagenekollektivet ;-)